دستگاه حضور و غیاب از سیستمهای هوشمند و کارآمد برای مدیریت تردد کارکنان به شمار میرود که امروزه استفاده از آن در سازمانها در حال رواج است. این سیستمها انواع گوناگونی دارد که یکی از جدیدترین آنها دستگاه حضور و غیاب تشخیص صدا است و با تکیه بر فناوری بیومتریک و شناسایی صدای انسان به احراز هویت او میپردازد. با کمک این دستگاه ثبت تردد پرسنل با دقت و سرعت بالایی انجام میشود و از بروز خطاهای انسانی و تقلب جلوگیری خواهد شد. در ادامه به بررسی ویژگیها و مزایای دستگاه حضور و غیاب تشخیص صدا خواهیم پرداخت.
فناوری تشخیص صدا چیست؟
فناوری تشخیص صدا در دستگاه حضور و غیاب با تکیه بر تکنولوژی بیومتریک به ثبت تردد و کنترل حضور پرسنل میپردازد. امروزه از صدا بهعنوان یکی از شناسههای بیومتریک و ویژگیهای منحصربهفرد در انسان برای احراز هویت استفاده میشود. این دستگاه صدای شخص را از طریق الگوها شناسایی میکند و پس از تجزیه و تحلیل هویت او را تایید میکند. این دستگاهها به دو شکل طراحی شدهاند که برخی از آنها با توجه به الگوی صدا و برخی دیگر از روی عبارات و گفتار فرد را شناسایی میکنند.
عدم نیاز به تماس میتواند موجب جایگزینی این سیستم به جای دستگاههای حضور و غیاب اثر انگشتی، کارتی و رمزی شود و استفاده بسیار راحتتری دارد. این دستگاه برای تمام سازمانها و شرکتها که نیاز به مدیریت کنترل تردد پرسنل با سرعت و امنیت بالا دارند قابل استفاده است. علاوه بر آن در محیطهای غیرکاری نیز استفاده میشود و انتخاب ایدهآلی برای سازمانهای بزرگ با تعداد پرسنل زیاد است؛ اما مناسب استفاده در مکانهای پر تردد که سر و صدای زیادی وجود دارد نیست. فناوری تشخیص صدا تنها در دستگاه حضور و غیاب استفاده نمیشود و برای جایگزینی تایپ در موتورهای جستجو و کنترل لوازم دیجیتال و هوشمند مورد استفاده قرار میگیرد.
نحوه کارکرد دستگاه حضور و غیاب تشخیص صدا
دستگاه حضور و غیاب تشخیص صدا بر اساس فناوری تشخیص صدا کار میکند. ابتدا یک جمله یا عبارت با صدای پرسنل بهعنوان نمونه اولیه در دستگاه ذخیره و ثبت میشود و پس از آن با هر بار ورود و خروج از محیط کار و گفتن آن جمله در مقابل سنسور توسط دستگاه تجزیه و تحلیل میشود و با الگوی ذخیره شده در دستگاه مقایسه خواهد شد، در صورت تطبیق زمان ورود و خروج در سیستم ثبت میشود. لحن، تن صدا، صوت و آهنگ از ویژگیهایی هستند که توسط سیستم تجزیه و تحلیل میشوند و به این صورت فرد شناسایی خواهد شد.
مزایای دستگاه حضور و غیاب تشخیص صدا
سیستم کنترل تردد تشخیص صدا برای ثبت تردد پرسنل و مدیریت زمان استفاده میشود و مزایای متعددی دارد که عبارتند از:
1. سهولت استفاده
کار با این دستگاه بسیار راحتتر از دستگاه حضور غیاب تشخیص چهره، اثر انگشتی و کارت است، کاربران تنها با قرار گرفتن مقابل دستگاه و صحبت کردن میتوانند زمان ورود و خروج خود را ثبت کنند. همچنین نگرانی از بابت گم شدن کارت، فراموشی رمز و مخدوش شدن اثر انگشت نخواهد بود.
2. سرعت بالا
در طراحی این سیستم از سنسورهای بسیار قدرتمند برای شناسایی صدا و گفتار استفاده شده و سریعتر از روشهای دیگر پرسنل را شناسایی میکند. این مزیت موجب شده برای سازمانهایی که تعداد پرسنل زیادی دارند گزینه مناسبی به شمار رود.
3. رعایت بهداشت
دستگاه تردد تشخیص صدا مبتنی بر تکنولوژی بدون تماس طراحی شده و افراد برای شناسایی و ثبت تردد نیازی به تماس فیزیکی با دستگاه ندارند؛ بنابراین برای مراکز درمانی و بیمارستانها بهترین انتخاب محسوب میشود.
4. امنیت بالا
در طراحی سیستمهای تشخیص صدا از پروتکلهای امنیتی استفاده شده و شناسایی صدا بهعنوان یک ویژگی منحصربهفرد مانع از تقلب در ثبت حضور و غیاب میشود.
5. دسترسیپذیری
استفاده از دستگاه کنترل تردد تشخیص صدا برای تمام کاربران قابل استفاده است و افراد معلول و ناتوان مخصوصاً افرادی که با مشکلات بینایی مواجه هستند میتوانند به راحتی از آن استفاده کنند.
معایب دستگاه حضور و غیاب تشخیص صدا
سیستم تشخیص صدا مانند سایر سیستمهای تردد علاوه بر مزایا دارای معایبی است که عبارتند از:
محدودیت استفاده
از چالشهای دستگاه حضور و غیاب تشخیص صدا، شناسایی صدای پرسنل در محیط آرام و بدون سر و صدا است، صداهای محیط باعث اختلال در روند تشخیص صدا میشوند.
هزینه
این سیستم از تکنولوژی پیشرفتهتری برای احراز هویت برخوردار بوده و نسبت به سایر دستگاههای بیومتریک قیمت بالاتری دارد.
دقت پایین
فناوری دستگاه حضور و غیاب تشخیص صدا کاملاً جدید است و هنوز با خطاهای جزئی مواجه میشود. این فناوری مبتنی بر هوش مصنوعی روزبهروز در حال یادگیری است و با رفع خطاها و بهبود قدرت تشخیص، دقت آن بهمرور افزایش پیدا میکند.
انواع سیستم تردد شناسایی از طریق صدا
سیستمهای تشخیص صدا انواع گوناگونی دارند که به واسطه فناوری فعالسازی صدا به شناسایی و ثبت تردد پرسنل میپردازند:
سیستم وابسته به بلندگو
برای استفاده از این دستگاه باید آموزش داده شود و کاربران با بیان عبارات و جملات میتوانند به روند یادگیری دستگاه کمک کنند، برای استفاده از سیستم نیاز به بلندگو است.
سیستم مستقل از بلندگو
این سیستم برخلاف مدل قبلی به آموزش نیاز ندارد و صدای کاربران برای آن قابل درک است. نمونهای از کاربرد این سیستم را میتوانید در دستیارهای صوتی مشاهده کنید که در تلفنهای همراه وجود دارند.
سیستم تشخیص گسسته گفتار
این دستگاه توانایی تشخیص عبارات و جملات را ندارد و پس از ادای کلمات باید مکث کنید تا معنی آن را درک کند.
سیستم تشخیص گفتار پیوسته
قادر به درک عبارات و جملات است و کاربران میتوانند با این دستگاه به طور عادی و بدون نیاز به مکث صحبت کنند.
زبان طبیعی
این دستگاه نه تنها قادر به درک کلمات و معنای آنها است؛ بلکه به سوالات کاربران پاسخ میدهد و اطلاعات درخواست شده را ارائه میدهد.
سخن پایانی
دستگاه حضور و غیاب تشخیص صدا یکی از بهترین سیستمهای بیومتریک کنترل تردد و مدیریت زمان است که از طریق الگوهای صدا و گفتار به شناسایی افراد میپردازد. این دستگاه دارای نقاط قوت و ضعف متعددی است که در مقاله امروز به بررسی آنها پرداختیم و بر اساس ویژگیهای ذکر شده میتوانید تصمیم بگیرید که آیا برای مجموعه شما مناسب است یا خیر. امکان استفاده برای افراد معلول، رعایت بهداشت و سرعت بالا در تشخیص باعث خواهند شد در آیندهای نه چندان دور استفاده از این دستگاه رایج شود.